Konstutsällningar och Pride-shopping i Pride House

Bitter not Sweet
Hannes Enocksson, eller Bitter not sweet som han heter på sociala medier ställer ut sin konst i pride house.
Hannes ställde även ut förra året på pride house, under året som gått har han för första gången i sitt liv jobbat som konstnär på heltid. Han visar nu upp de konstverk som han skapat med tema queerhet och trans. Med förhoppning att väcka tankar, känslor och diskussion hos andra, och förhoppningsvis sälja några verk så att han kan fortsätta drömmen att jobba med sin konst.

Yonas van den Hoogen
I mina verk finner vi ett uttryck utav melankoli och frigörelse i obevakade ögonblick som utmynnar sig från 1900 talets mitt och med en tydlig flirt i hbtq världen . Sen jag förälskade mig i kolets och torr/olje pastell har det varit en en besatthet som växt att vilja få fram det abstrakta och figurativa inom mina verk. Med torrpastel och kol skapar jag ett omedelbart uttryck .
En stor inspiration och drivkraft är att återberätta en historia som varit.

Gunilla Goldman
Skapande har funnits som en röd tråd genom mitt liv. Emellanåt har det fått stå i väntan, för att sedan vakna upp. MÅLNING är det som hittills tagit plats, att låta bilder formas efter sin egen energi. Jag vill visa hur tillvaron är full av former, färger, lek och allvar. Sinnlighet och kvinnlighet. Låta kvinnan ta plats i det queera rummet.

Hanna Eliasson
Hanna Eliasson har hållit på med skapande av olika slag under stora delar av livet. Hon har gått flera konstkurser och utbildningar.
De senaste åren har hon ägnat mer tid åt det och har haft olika utställningar.
Mixed media och collage är det hon främst ägnar sig åt. Stilen är ofta naivistisk och målningarna färgglada.
Naturen och inre skav är några inspirationskällor. Det finns en väldig kraft i skapandet.
Hanna kom ut som bisexuell ganska sent. Med sin konst på Pride vill hon stärka, lyfta och peppa.
Instagram: hannajenny_art

Christoph Abé
Christoph disputerade i fysik och undersökte strukturer och dynamik hos biologiska makromolekyler. Därefter bedrev han akademisk forskning inom neurovetenskap vid UC San Francisco och Karolinska Institutet, Stockholm, där han har bott sedan 2013. Han har också arbetat som projektledare på Quantify Research, ett expertkonsultföretag inom hälsoekonomi och utfallsforskning med bas i Stockholm.
Christoph är en hobbykonstnär som skapar bildkonst och musik. Han ingår i en konstnärsgrupp (IlluminNoir) som består av tre Stockholmsbaserade bildkonstnärer. Han har haft olika konstutställningar under de senaste åren. Hans verk har bland annat ställts ut på Scaling Ambience, IllumiNoir, Fotografiska Studio Live (Stockholm) och House of Avinyo (Barcelona).

Stefanie Almqvist
Stefanie Almqvist, f. 1997, är uppvuxen i Stockholm men numera även verksam i Umeå där hon studerar vid Umeå Konsthögskola. Stefanie är aktiv på tiktok under namnet @octopuzzyart där hon bland annat delar med sig av sin skapandeprocess och konst men även tankar och erfarenhet kring psykisk ohälsa.
Hon experimenterar med många olika uttryckssätt såsom skulptur, performance och video men främst kretsar hennes konstnärskap kring måleriet. Hyper-femininitet, nostalgi och myter/sagor är några av de teman som hon utforskar i sin konst. Kärleken till maximalism genomsyrar hennes verk både gällande färg, storlek och val av motiv. Hon skapar fantasifulla och färgstarka målningar där motiven ofta kommer från hennes barndom under tidigt 00-tal. Sjöjungfrun är ett återkommande motiv, ett kvinnligt väsen som prisats för sin skönhet i sagor och folktro men som samtidigt är livsfarliga. Hon vill ta plats i en till stor del mansdominerad konstvärld, och kan en göra det på ett bättre sätt än genom gigantiska neonrosa sjöjungfrur?

Nilla Wikberg
Nästan varje dag när jag kommer hem från mitt arbete sätter jag mig i min ateljé. I mitt skapande lockas jag av att prova olika material och tekniker. Jag är autodidakt och provar mig fram. Främst skiftar jag mellan att tälja, skapa i ståltråd och göra linoleumsnitt. Jag får inspiration till motiven och figurerna från min vardag där alla människors lika värde är centralt både i arbetet och på fritiden. Min konst finns att se på min hemsida https://nillashantverk.se

ÁREG
ÁREG är född och uppvuxen på Island men har sedan 10 år tillbaka bott i Sverige. ÁREG har främst skapat analoga kollagebilder, där materialet består av gamla böcker och tidningar som hittas på loppismarknader och second hand butiker. Alla hennes verk skapas för hand med skalpell, saxar, lim och papper - inga verk är redigerade eller ändrade digitalt.

Birgit Linderoth
Birgit Linderoth är konstnär och barnmorska.
Där livet, konsten och arbetet är djupt sammankopplade.
Redan 1978 började hon på projektet Vagina Art Collection under en folkhögskolekurs i kvinnohistoria och feminism. Senare bytt namn till Vulva Art och ibland Fittkonst.

”Att föreställa sig queera åldrande framtider”
Hur föreställer sig Hbtq+-personer sitt åldrande? Vilka drömmar och förhoppningar har du om en framtid som äldre? Vad är du rädd för, vad oroar dig? Vad vill du ta med dig in i framtiden när du åldras? Vad vill du lämna bakom dig?
I forskningsprojektet ”Att föreställa sig queera åldrande framtider” har personer mellan 50 och 84 år fått skapa sina visioner på temat åldrande framtider. I denna utställning på Pridehouse visas delar av den konst och det skapande som hittills gjorts.
Projektet leds av forskaren Linn Sandberg, Södertörns högskola, i samarbete med konstnären Sam Hultin.

Alex Colard
AlexColard.com är en välkänd konstnär och filantrop. Han föddes i Frankrike och bodde i New York i 11 år innan han bosatte sig i Stockholm.
Sedan 2017 har Alex haft 41 utställningar och författat tre böcker ( instagram: @best.artists.worldwide ) inrymda på Kungliga biblioteket.
Han grundade CharityArtExpo.com ett evenemang som äger rum vartannat år med över 90 utställande konstnärer, målare, skulptörer, fotografer,
Alex är engagerad i att ge tillbaka och donerar till UNICEF, WWF och barncancerfonden, vilket visar hans engagemang för att använda konst för positiv förändring.modedesigners, dansare och sångare.

Elli Asker
Elli Asker, en mästerlig konstnär, har gjort avtryck i flera privata samlingar både i Sverige och utomlands. I sitt arbete undersöker Asker sambandet mellan upplevelser av läkning efter depression, samt queer- och invandraridentiteter.
Utan hinder i Askers kreativa forskning prövar hon sig på konstfotografi, collage och olika experiment. I sitt arbete finner hon inspiration bland konstnärer såsom verk av Picasso, Giorgio Morandi och många andra. Hon låter sig också inspireras av filmvärlden och regissörer som Tarkovsky och Bergman.
Hennes talang har väckt internationell uppmärksamhet, inklusive en prestigefylld utmärkelse vid Sony World Photography Awards Alpha Female Award 2023 för hennes serie "Kubistiskt Stilleben" och bronsplatsen i Budapest International Photography Awards samma år. Dessutom vann Asker Prix De La Photographie - State of the World i Paris, Frankrike, 2022, för sin påverkande dokumentärserie "Ukrainska Flyktingar." Hon tog också andraplatsen vid International Photography Awards (IPA) i USA 2022 och erhöll ett Silverpris vid Tokyo International Photography Awards samma år för andra skapelser inom konstfotografi.

Olof Näslund
Olof Näslund heter jag och har målat många år till och från.
Jag har några utställningar under Priden i Stockholm.
Jag målar mest möten och avsked män emellan, ibland 2, ibland 3, eller ensamma män i tankar.
Ska bli kul att visa upp mina bilder på Pride House då jag inte gjort det förut.

Ulrika Björkman Markkula
Ulrika Björkman Markkula är utbildad föremålsantikvarie. Då hon arbetar konstnärligt utgår hon också alltid från föremål. Under fem år var hon representerad i Nordiska museets utställning om nutida folkkonst. Då med installationen " Ett avtryck av kvinnohänders arbeten", Då lyfte hon fram 7000 virkade dukar som antagligen skulle ha hamnat på någon av landets återvinningsstationer, om hon inte samlat in dem och gett dem ett nytt uttryck. Med installationen fanns en tanke kring att problematisera kring om den virkade duken är förspilld kvinnokraft eller uttryck för kreativitet?
Hon har representerats på Virserums konsthall i utställningen "Bäst i Sverige " då med sina collagen av broderier. Ulrika representerades här som Gotlands bidrag, vilka utsågs av Sveriges mjukslöjd konsulenter. Hon har även vunnit Svensk Forms förstapris i design och konstruktion tävlingen "Varade Ljus" . Ett projekt som belyste LED lampor ur ett energisparande och kreativt perspektiv. Bidraget av lampan "Nya nyanser av trä" ansågs av juryn ha stark förmåga att förmedla värme och atmosfär.
För mig representerar madonnorna beskydd. Och oegennyttig godhet.
Då de står tillsammans i Pride flaggans olika färger, vilka symboliserar; Röd för liv, orange för helande, gul för sol, grön för naturen, blå för konsten och violett för anden, så kan de tala var och en för sig. De får också betydelse genom att de står tillsammans.
Madonnorna är 3:de printade och klädda i flera lager av glitter samt har ett lager av klarlack.
Original skulpturen är en liten madonna i trä. En gång i tiden lade min farmors mamma Alicia en liten madonnan i trä i min farmors resväska, då farmor som 11 åring reste ensam, från ett sönderbombat Wien, mot Sverige, på obestämd tid.
Madonnan hängde över min farmors säng under hela hennes liv. Jag ärvde madonnan, och har förstorat upp den då jag önskar utgå från madonnan på mitt egna sätt.

Kjell Grönlund
Kjell Gröndahl, vem är det och vad gör han?
Jag har letat efter möbler och andra snickerier på Pride-temat, de sex färgerna, men inte hittat något alls, så då tänkte jag att jag får väl ta tag i det.
En del tekniska tillverkningsproblem är nu lösta så nu vill jag visa vad jag kan. Jag har några visningsexemplar, inget att sälja alltså, som jag och den som är intresserad kan samtala kring och eventuellt att jag får tillfälle att göra precis just det som önskas.
Jag har många års erfarenhet av träarbete och det skulle vara jättekul att få göra mer avancerade grejer på Pride-temat.
Kom och se på annorlunda träarbeten!

Shopping och infobord i Pride House
EMMA Kreations handgjorda örhängen. Ben och Sten, etiskt framtagna bensmycken. Transammans. Regnbågsscouterna. Vänsterpartiet. Happy Pride - regnbågspryttlar. Transbutiken. Rainbow Refugees.