ONSDAG

12:45 - 13:30 Lyssna på unga transpersoner!
De senaste åren har det pågått en hätsk debatt, om unga transpersoner, framför allt i media. Allt från den könsbekräftande vården till unga transpersoners psykisk ohälsa, även ungas kapacitet till självbestämmande har diskuterats. Unga transpersoners egna röster har lyst med sin frånvaro - det vill vi ändra på.

14:00 - 14:45 Att vara transperson på en mindre ort - krossa myten!
Välkommen på miniseminarium som berör föreställningar om hur det är att vara transperson på mindre orter och hur det skiljer sig från större städer. Hur ser idéerna och myterna ut och hur kan vi nyansera dessa? Det kommer diskuteras hur dessa myter, om hur det är att vara transperson på mindre ort, uppkommit. Kan minoritetstress vara en faktor, och vad är det?

TORSDAG
11:15 - 13:15 Stolt Scenkonst
Är du scenkonstnär, producent eller arrangör och vill verka för större spridning av scenkonst med HBTQIA-perspektiv? Se hit!
Vi anordnar en träff på Världskulturmuseet för nätverkets medlemmar och alla som är nyfikna på Stolt Scenkonst. Vi kommer dela erfarenheter, prata framtida projekt och hur vi inom nätverket kan lyfta varandra i ett normkreativt arbete.
Stolt Scenkonst är ett nätverk som firar, främjar och fördjupar scenkonst med HBTQIA-perspektiv i Sverige och internationellt. Vi tycker att den ska ha en självklar plats i repertoaren. Nätverket bildades under Växjö Pride 2017 och består idag av Scensverige, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen, Norrlandsoperan, Ögonblicksteatern, Smålands Musik & Teater, Norrdans, Östgötateatern, Unga på Operan, MDT, Stockholms Stadsteater Parkteatern, Teater Västernorrland, Västerbottensteatern, och West Pride.

13:30 - 14:15 Transinkluderande kroppsundersökning
En föreläsning av två barnmorskor och sexualupplysare på ungdomsmottagningen som berättar om hur det går till vid ex. gynundersökning - steg för steg. Allt från vad som händer när personen kommer in i rummet tills det att den går. Föreläsningen kommer också beröra hur preventivmedel kan användas i syfte att minska oönskade blödningar eller när och hur vi kan fråga om pronomen.

14:45 - 15:30 Nordic Rainbow Co-operation with Eastern Europe
What benefit do Swedes get out of this co-operation?
What benefit do LGBT colleagues in Eastern Europe get out of this co-operation and visits from Swedes to their rainbow events?
Participants:
Peter Fröberg, singer/musician -- performed in Warsaw, Minsk, Tallinn, Bucharest, etc.
Bill Schiller, activist, participated in rainbow events in Warsaw, Auschwitz, Minsk, Sofia, Istanbul, Moscow, St. Peterburg, Kyiv, Tallinn, Riga, Vilnius, etc.
Film: "Unchechen" -- Stefan Hornby, UK (3 min.)

16:00 - 16:45 Närstående till transpersoner - tankar, frågor och tips!
Två personer från FPES Närståendeförening berättar, svarar, tipsar och bjuder in åhörarna till samtal kring hur en utredning går till. Det kommer pratas om transhistoria, dess utveckling, nutiden och framtiden. Vi tipsar även om böcker, filmer, tv-serier.
Du som åhörare är välkommen att ställa frågor eller funderingar!
FPES avdelning för närstående startades 2019 för att skapa en gemensam grupp och kunna vara en kanal för närstående till transpersoner (partner, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, vänner och bekanta.)

FREDAG

11:15 - 12:45 Newcomers asylum work
Newcomers is RFSL's national network for and with asylum-seeking, undocumented, and newly arrived LGBTQI people that works as a support group and a social meeting space. Its members come from all over the world and have often fled persecution in their country of origin because of their sexual orientation and/or gender identity and/or gender expression. We want to highlight and tell the different stories from our members and the work behind it and within the Newcomers, nationally and locally.

13:00 - 13:45 Hur ser folk på trans och transpersoner?
FPES, föreningen för transpersoner i Sverige, har gett Kantar Sifo i uppdrag att göra en undersökning av hur den svenska allmänheten ser på trans och transpersoner. Det är den första undersökningen i sitt slag såvitt föreningen vet.
Undersökningen har gett en mångfacetterad bild av de tillfrågade 1000 personernas kunskaper om och inställning till trans och transpersoner i olika avseenden. Eftersom panelen är ett representativt urval ur befolkningen i Sverige bör det gå att dra generella slutsatser av resultaten.

14:15 - 15:00 Regnbågsblod ratas fortfarande trots blodbrist i Sverige.
Regnbågshjärtan driver kampen för kunskapsbaserad blodgivning i Sverige.
Det är 2021 och fortfarande avvisas bi- och homosexuella män från landets blodcentraler trots att det saknas stöd för denna diskvalificering. Andra länder ändrar sina regler och jobbar aktivt för att gå till botten med frågan. Sverige riskerar att bli sämst i klassen.
Lär dig mer om initiativet #regnbågsblod och de stigmatiserande regler som hindrar män som har sex med män från att ge blod i Sverige.
Vi behöver fler blodgivare, inte mer stigma och negativ särbehandling. Regnbågsblod är också värdefullt!
OBS: denna programpunkt kommer inte framföras av arrangörer på plats. Du kan vara på plats och se en förinspelad föreläsning i lokalen, på engelska. Vill du hellre se det online hemma går det också bra! Mer information kommer.

15:00 - 16:00 Hur kan jag stötta och stärka mitt barn i sin identitet?
Det kan vara en utmaning med ett normbrytande barn i familjen. Som förälder eller annan vuxen närstående kan en känna sig ensam och villrådig. I föreningen Stolta Föräldrar kan många frågetecken rätas ut via temamöten, utbildningar och, inte minst, i utbytet med andra. Kom på en fika och träffa oss i föreningen och andra vuxna närstående!

15:30 - 16:15 Att tala om våld och normer i funktionshinderverksamhet (på lätt svenska och med bildstöd)
Enligt LSS (Lagen om Stöd och Service för vissa funktionshindrade) har brukare rätten att leva ett liv precis som alla andra. Trots detta saknas mycket kunskap om våld i nära relation när en person med funktionshinder blir drabbad. Josefin Bunis och Nicklas Axelsson jobbar som stödpedagoger inom BmSS (Bostad med Särskild Service) i Göteborgs Stad. De föreläser på ett normmedvetet sätt om vad våld är och olika sorters relationer. Josefin och Nicklas förklarar även vad dubbel utsatthet kan innebära. En person kan även bli trippelt utsatt om de dessutom identifierar sig som HBTQ+.
Föreläsningen riktar sig mot målgruppen, där föreläsarna beskriver vad våld i nära relation är på lättare svenska och med bildstöd. Båda föreläsningarna är öppna för både personal och personer i målgruppen. Självklart är även andra deltagare också varmt välkomna.