OBS - besök hemsida för uppdaterad information om öppettider under Corona-pandemin

När koreografen Jean Börlin träffar den rike Rolf de Maré blir det början på en berättelse om dans, kärlek och stora drömmar. För dem finns inga hinder och hösten 1920 ger de sig av till Paris med sin danstrupp Svenska Baletten, Ballets Suédois.

Under fem intensiva år kommer danskompaniet att tänja på dansens gränser och turnera runt om i Europa och USA. Hemmascenen Théâtre des Champs-Elysées i Paris blir ett nav för några av tidens mest nyskapande konstnärer.

Dansmuseets jubileumsutställning ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 öppnade 25 oktober 2020, på hundraårsdagen av Svenska Balettens premiär i Paris. Utställningens titel kommer från scenfonden till Svenska Balettens uppsättning Relâche och är ett citat av Francis Picabia.

Tillsammans med Erik Satie, Fernand Léger, Nils Dardel, Audrey Parr, Hélène Perdriat och många fler skapade Svenska Baletten sceniska allkonstverk. Konstnärerna, kompositörerna och dansarna är rikt representerade i utställningen med bland annat kostymskisser, fotografier, filmer och annat material från danskompaniets uppsättningar.