09:00-09:45 Hbtq i Uganda idag
År 2014 skrev Ugandas president Yoweri Museveni på en lag som innebar att homosexualitet kunde leda till livstids fängelse. Om en tittar tillbaka på Ugandas historia fanns det, innan kolonialisationen från Europa, inga lagar eller traditionella stamlagar som förbjöd homo- eller bisexualitet. Kom kolonisatörerna med homofobin till Uganda och Östafrika? Och hur ser det ut för hbtq-personer i Uganda idag? Föreläser gör Eddy Kalyango från hbtq- organisationen “Rainbow and diversity organisation Uganda”’.
10:00-10:45 Den könsbinära staden
Vad gör en plats i staden trygg och bekväm för transpersoner och vad gör platsen otrygg och obekväm? Vilka strategier kan en använda sig av för att hantera mindre trygga och obekväma platser och sammanhang? Kan det vara olika? Till exempel beroende på ens ålder eller om en har erfarenheter av att bli utsatt för rasism? Det är några av de frågor som tas upp i den här föreläsningen. Föreläser gör Signe Bremer, forskare vid Uppsala universitets centrum för genusvetenskap. Signe är cisperson, en del av hbtq-communityt och har tidigare skrivit boken Kroppslinjer (2011) som handlar om transpersoners berättelser om att genomgå psykiatrins könsutredningar i kontexten innan tvångssteriliseringarna av transpersoner avskaffades år 2013.
11:00-11:45 Hanna & Pernilla 4-ever!
Som en blind-date. Ett snickesnack om strategier, lesbisk existens, uppväxt och konstnärskapet. Serietecknaren Hanna Gustavsson och komikern Pernilla Hammargren intervjuar varandra. Hanna Gustavsson är serietecknare och illustratör, uppväxt och bor i Stockholm, och debuterade med seriealbumet “Nattbarn” som släpptes 2013 på Galago. Uppföljaren “Iggy 4-ever” släpptes 2015. Hanna jobbar för närvarande på ett nytt seriealbumsprojekt om en arkbyggare i New Jersey på 80-talet. Hanna håller även i en workshop på Luleå Pride om serieskapande. Pernilla Hammargren är komiker och har även varit manusförfattare och redaktör till talkshowen “Moa Svan med Gäster”. Pernilla driver den feministiska humorklubben “Stand Up Yours” i Stockholm och är aktuell på Luleå Pride med sin solostandup-show “Dykes on Sparkbikes”.
12:00-12:45 Mitt queera samiska liv
För fem år sedan plockade Tove Fahlgren på riktigt ur kolten ut ur garderoben. Genom Queering Sápmi-projektet återfann hon sin samiska identitet, som legat mer eller mindre förnekad, osynliggjord och förminskad i femton års tid. Tove vägrade att tysta ner den igen. Sedan dess har hon hunnit med att vara medarrangör på två Sápmi Pride, vara en av grundarna till Queersámit, tagit emot QX hederspris och RFSL ungdoms Vardagshjältepris. Men det är främst på sociala medier som Tove är mest aktiv. Tove definierar sig som feministisk queersamisk aktivist och hon kämpar för att synliggöra de samiska perspektiven i det svenska samhället och de normbrytande perspektiven i det samiska samhället. Med utgång från sin egen livsberättelse berättar Tove inte bara om Sápmis historia, utan om hela Sveriges historia. Föreläser gör Tove Fahlgren
13:00-13:45 Bögar på internet
Youtube-profilerna Jimmie Star och Thomas Sekelius, som tillsammans har flera hundra tusen följare, utnyttjar ofta sina plattformer till att bryta normer och prata om ämnen som berör hbtq-relaterade teman. Under deras 45 minuter långa föreläsning kommer de bland annat att prata om hur det är att dela med sig av sitt liv inför tusentals människor, hur smink på en kille kan vara så otroligt provocerande för en del och allmänt om livet som Youtuber. I slutet av föreläsningen kommer Jimmie och Thomas också svara på frågor. Föreläser gör Jimmie Star och Thomas Sekelius
14:00-14:45 Kampen om människovärdet
Vi lever i en tid av ökad politisk polarisering och en intensiv kamp om synen på människan. På kort tid har en värdekonflikt som vi trodde vi lämnat bakom oss efter andra världskriget blossat upp på nytt. Ökad internationell migration sätter vår tids största ideologiska kamp på sin spets: den etniska nationalstatens integritet eller alla människors lika värde och rätt. Föreläser gör Mårten Löfberg, statsvetare och MR-jurist med fokus på migration och mänskliga rättigheter.
16:00-16:45 Sociala nätverkssajter för icke heterosexuella
Ett samtal om bruk och betydelser av sociala nätverkssajter för icke-heterosexuella personer. Föreläsningen utgår från en avhandling som undersöker hur icke-heterosexuella beskriver sitt användande av sociala nätverkssajter och andra digitala mötesplatser och vilken betydelse de tillskriver dem. Hur förhåller de sig till öppenhet och anonymitet online? Vilken betydelse tillskriver informanterna sociala nätverkssajter för deras uppfattade möjligheter att knyta kontakter, kommunicera och utveckla identiteter både online och offline? Vilken betydelse har ålder, plats, könsidentitet och sexualitet för vilka sajter en använder och hur och till vad en använder dem? Föreläser gör Evelina Liliequist, doktorand i etnologi, digital humaniora vid Umeå universitet.
17:00-17:45 Hiv idag
Att leva med hiv idag är inte som igår. En person som har hiv och som går på välfungerande behandling kan få så låga nivåer av viruset i kroppen att personen inte kan överföra hiv till någon annan. Okunskapen kring vad det innebär att leva med hiv idag är dock fortfarande stor. Detta gör att personer som lever med hiv ofta möts av fördomar och utsätts för diskriminering. Den här föreläsningen fokuserar på vad det innebär att leva med hiv idag och ger dig möjligheten att uppdatera dina kunskaper om hiv, hur hiv överförs och inte överförs samt hur dagens effektiva behandling ser ut. Föreläser gör Jon Gjønnes, projektledare inom hiv och hälsa på RFSL.
18:00-18:45 Kropp, normer och politik
Våra kroppar och sexualitet är politik. För oss i The Ravishing Byrds Burlesque är burlesk inte bara en konstform; den är ett feministisk statement. Under detta seminarium kommer vi ta upp en del viktiga ämnen som rör burlesk. Vi kommer prata om normer, kroppsbild och dela med oss av personliga burleskhistorier. Publiken får gärna delta i diskussionen; komma med tankar och frågor. Arrangerar föreläsningen gör delar av The Ravishing byrds Burlesque från Malmö.