TUPP 2012
på Uppsala Stadsteater
tors, fre, lör 12 – 14 april

Kan scenkonsten göra skillnad?

”Under hösten har vi kunna läsa om kompanier och teaterhus i både Sverige och utomlands som utsatts för protester och mordhot p g a sina föreställningar. Samtidigt har Nya teatern och Trafó i Budapest fått politiskt tillsatta teaterdirektörer med högerextrema och främlingsfientliga åsikter. Tydligt är att scenkonsten kan provocera men kan den fortfarande göra skillnad? Vi tror det och bjuder in artister som verkligen försöker.” Uppsala Stadsteater

TUPP är Uppsala Stadsteaters internationella scenkonstfestival som äger rum veckan efter påsk. Under tre dagar fylls teatern med ny scenkonst från Tyskland, Kroatien, Slovenien, Italien och Sverige. Dessutom blir det Artist Talks och i Teaterbaren spelas det skivor och minglas. Det är något explosivt i ägget i år. Kom på scenkonstfest!

Läs hela programmet & all info på www.uppsalastadsteater.se

Gob Squad från Berlin vill få folk att agera utanför teatern samtidigt som de kommenterar teaterns egen hierarki med verket Revolution Now.
Italienska Motus undersöker myten om Antigone som trotsade övermakten i den grekiska mytologin. De åkte till Aten och letade efter henne bland slagorden som klottrats på väggarna – resultatet visas i föreställningen Motus – Alexis. A Greek Tragedy.
Tea Tupajic & Petra Zanki från Kroatien visar verket The Curators’ Piece (A Trial Against Art) som är en rättegång mot konsten och dess huvudpersoner. Vad är konst idag? Kan den rädda världen? Konstnären Janez Janša från Slovenien tog för några år sedan samma namn som den slovenske premiärministern och håller en performanceföreläsning med titeln Name Readymade .
Från Sverige kommer Turteatern med SCUM-Manifestet, en av höstens mest omtalade föreställningar, och koreograferna och dansarna Halla Ólafsdóttir & Amanda Apetrea med föreställningen Beauty and the Beast.