Pride House erbjuder seminarier, debatter och andra evenemang på Clarion Hotel Stockholm.Vill du läsa mer om ett evenemang gå via länken nedan för mer info.

12:00–12:25 Invigning av Pride House

12:00 - 18:00 Pride konstgalleri
Stockholm Pride och Svenska Pride samarbetar runt årets konstgalleri på Pride House. Här kan du avnjuta 7 konstnärers produktion.
Vernissage på torsdag den 5 aug - se tider separata programpunkter

Följande konstnärer är representerade;
Sofial Liljeholm - Akrylmålningar
Catharina Högstedt - Teckningar med lesbiskt tema
Sussie Hedlund - Pouring Acrylic
Amanda Eriksson -
Jan Johansson - Fotokonst
Suzann Larsdotter - Trädildos
Stockholms Glasbruk AB - glasföremål

12:30–13:15 Language as a tool for breaking the gender binary
Kan ses via stream från Pride House
Hur påverkas binära könsnormer av språk? I detta Academic Pride-seminarium utforskar vi uppfattningar av inkluderande språk och hur det nya personliga pronomenet ”hen” har påverkat svenskspråkigas förståelse av kön.
Forskare från Stockholms universitet och Lunds universitet visar, baserat på ny forskning, hur små variationer i språk kan ha stor inverkan på hur människor tolkar varandra utgående från kön och hur människor påverkas av vilket språk vi använder för att beskriva kön. Fokus är på hur vi kan ifrågasätta tvåkönsnormen och vad för praktiska följder detta kan ha.
Seminariet består av två korta presentationer efterföljda av diskussion och frågor. Presentationerna handlar dels om pronomenet hen och icke-binära kategoriseringar av kön, och dels om binära könsuppfattningar i rekryteringssammanhang.
In English

12:30–13:15 UUA – ett modernt arbetsliv välkomnar olikheter
En spännande och lärorik resa tillsammans med Daniel Hjalmarsson från Akademikerförbundet SSR och Lärandeforum UUA som hjälper oss en bit på vägen att tänka kring hur vi alla tillsammans skapar arbetsplatser som på riktigt är för alla.
Akademikerförbundet SSR har varit engagerad i Pride, i Sverige och utomlands, i nära två decennier. Ska vi göra verklighet av ett långsiktigt hållbart arbetsliv måste vi bättre ta tillvara människors förmågor och olikheter. Arbetsplatser behöver utformas, planeras och organiseras med utgångspunkten att vara inkluderande för alla.
Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR med ansvar för frågor som rör arbetsmiljö och lika villkor. Daniel har en liknande roll i EU-projektet Universell utformning av arbetsplatser.
På svenska

12:30–13:15 Diskriminering och kränkningar av hbtqipersoner på arbetsplatsen. Vilka är dina rättigheter?
Vad är egentligen en diskriminerande handling och hur ser skyddsnätet ut? Hur drabbas hbtqipersoner av diskriminering på arbetsplatsen och vad kan jag göra om jag blir utsatt? Hur många gånger ska jag behöva stå tillbaka från att få en viss tjänst – utifrån att jag inte lever upp till normer på arbetsplatsen?
Vad är egentligen en diskriminerande handling och hur ser skyddsnätet ut? Hur drabbas hbtqipersoner av diskriminering på arbetsplatsen och vad kan jag göra om jag blir utsatt? Hur många gånger ska jag behöva stå tillbaka från att få en viss tjänst – utifrån att jag inte lever upp till normer på arbetsplatsen?
Räcker det att jag upplever att jag blir exkluderad i olika sammanhang eller hur långt måste utanförskapet gå innan jag kan lyfta frågan? Kan en maktobalans vara en bidragande orsak till att diskriminering uppkommer och hur ser vi på det ut ett intersektionellt perspektiv?
På svenska

13:00–13:20 Vernissage: Sofia Liljeholm
Sofia L. Liljeholm är uppvuxen i en familj med en lång tradition av kreativitet och med konst i blodet.
Från en tidig ålder var sagor en viktig del av livet och hos sin mormor Ingrid Lundberg (Liljeholm), en erkänd konstnär av Kurbits, fick sagorna liv bland oljefärger och lacknafta. Ingrid uppmuntrade konstintresset och så kom dagen då Sofia fick det stora ansvaret att ärva sin mormors imponerande målarutrustning. Detta resulterade i många tavlor och ibland hela väggar målade med sagor från barndomen. Och det är där Sofias röda tråd löper kvar än idag: genom sagor, väsen och kärlek.
Konsten förmedlar en vinkel där enkelheten, magin och kärleken har en självklar plats.
För några år sedan blev Sofia konstnär på heltid och på kort tid har över hundra väsen spridits över jorden och sålts till både stora företag och privatpersoner.
Sofia målar mest i akryl på duk, ibland med inslag av glitter, och har ställts ut både i Sverige, inklusive på EUROPRIDE och Stockholm PRIDE, och utomlands samt förmedlas via ett anrikt Galleri i Stockholm
Förutom privatpersoner så är även, bland andra, Stockholms Stadshus, Rädda Barnen, Operakällaren, Coop, Huddinge Kommun, Stockholm Vatten och Kammarkollegiets Kulturförening numera ägare till konstverk av Sofia.
Sofia avslutar med: ”Att ännu en gång få äran att ställa ut på Stockholm Pride’s Konstutställning känns fantastiskt. Det är både en ära och ett ansvar som jag tar på fullaste allvar.”

13:00–14:15 Ett öppet klassrum - nyckeln till frihet
Pride med Lärarnas Riksförbund torsdagen den 5 augusti
Ett öppet klassrum - nyckeln till frihet heter årets Pride-webbinarium som äger rum under veckan för Stockholm Pride.
Det handlar om vikten av att skolan är en plats där alla får samma möjlighet att forma, utveckla och uttrycka sin identitet.
Seminariet pågår mellan 13:00 och 14:15.
Under seminariet finns möjlighet att ställa frågor via chatt, Frågorna besvaras och diskuteras sedan på slutet.
På svenska

13:30–13:50 Vernissage: Catharina Högstedt / Cat of Stockholm
Cat of Stockholm är en pseudonym jag använder som anspelar på namnet Tom of Finland.
När jag såg filmen om honom slogs jag av den ensamhet och isolering som skildrade Toms liv. Skildringen av det kan också appliceras på konstnärskapets tvivel och svårigheter. Jag försökte gå in i det jag tänkte var ett Tom of Finland-mood.
Min början våren 2017 var tafatt och jag visste inte riktigt vad som uppfattas som erotiskt för lesbiska. Jag undersöker hur en scen som ofta föreställt ett klimax och komponerats för den att tilltala den manliga blicken bara genom några streck eller ändringar kan göras om till en sensuell bild som uppfattas som lesbisk för lesbiska.
Jag har ställt ut mina teckningar och målningar och har ett instagramkonto som galleri för det jag hittills gjort. Mötet med betraktaren är väldigt spännande och det vill jag utforska mer.
Vad gör rummet för detta? Och vilken rekvisita behövs för att utveckla detta?
Mina bilder sätter jag ofta musik och text till som en enkel filmad historia i form av 15 sekunders sekvenser i Stories på mitt instagramkonto. Sen december 2018 har jag ett löpande flöde med bilder och stories med väldigt få uppehåll i skapandet och konstant sändning genom denna kanal. Jag har också arbetat med enklare animeringar utifrån en eller några bilder.
Jag försöker verka inom gränsen för det som uppfattas som sensuellt och erotiskt konst och det som är vackert och vad som uppfattas som fult eller kanske äckligt eller förbjudet. Vad är en manlig blick respektive en kvinnlig? Var går gränsen mellan en tecknad/avmålad kropp uppfattas som feminin eller maskulin eller kanske könsneutral? Kroppsideal och kvinnoideal historiskt och idag. Att undersöka dessa olika element för att se vad gränsen går och att stanna inom respektive eller ta steg över gränsen. Att undersöka den erotiska konstens historia med fokus på ett icke-normativt uttryck.

13:30–14:05 Hur ser det ut på arbetsmarknaden?
Hur ser inkluderingen ut på arbetsmarknaden ut idag? Förekommer det diskriminering av hbtqi-personer? Vi får en genomgång av den forskning som finns om hbtqi-personer på arbetsmarknaden. Är arbetsmarknaden verkligen öppen för alla?
Vi får en genomgång av den forskning som finns om hbtqi-personer på arbetsmarknaden. Är arbetsmarknaden verkligen öppen för alla?
På svenska

13:30–14:10 Film: Hat - hotet mot hållbara samhällen
Filmvisning med efterföljande panelsamtal kring hur hbtqi-rörelsen tystas. Frihet från våld är centralt för att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Så länge hbtqi-personer utsätts för för hat, hot och lidande, kan vi inte nå den utveckling som vi vill varken ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Det handlar också om att säkerställa rättssäkerhet och lika tillgång till rättvisa för alla.
Frihet från våld är centralt för att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Så länge hbtqi-personer utsätts för för hat, hot och lidande, kan vi inte nå den utveckling som vi vill varken ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Hat och hot hindrar hbtqi-personer från att delta i samhället och politiken. Social, ekonomisk och politisk inkludering är en förutsättning för att minska ojämlikheten i världen. För att bygga ett hållbart samhälle måste vi aktivt se till att resurser och inflytande fördelas rättvis mellan alla människor, oavsett könsidentitet och sexuell läggning.
På svenska

13:30–14:15 PrEP - erfarenheter och upplevelser
Kan ses via stream från Pride House
RFSL presenterar sin nya rapport om målgruppens erfarenheter av PrEP, förebyggande hivmediciner, och Venhälsan ger en lägesuppdatering kring sitt arbete med PrEP-förskrivning.
RFSL presenterar sin nya rapport om målgruppens erfarenheter av PrEP, förebyggande hivmediciner. I rapporten redogörs bland annat för målgruppens tankar och erfarenheter kring behov, tillgänglighet, väntetider och bemötande och vi pekar ut rekommendationer för utvecklingen av PrEP-förskrivningen i Sverige. Venhälsan, den mottagning i Sverige med flest PrEP-patienter, delar med sig av sina erfarenheter och ger en lägesuppdatering kring sitt arbete med PrEP.
På svenska

13:30–14:15 A conversation between LGBTQI refugees and a asylum rights lawyer
Ett samtal mellan hbtqi-flyktingar från Newcomers Stockholm och RFSL:s asylrättsjurist, Aino Gröndahl
Medlemmarna i Newcomers Stockholm berättar sina historier i samtal med Aino Gröndahl, RFSL:s asylrättsjurist som under 2020 publicerade en rättsutredning kring migrationsmyndigheternas prövningar av hbtqi-ärenden.
In English

13:30–14:15 Att queera fittan
Kan ses via stream från Pride House
När är en fitta en fitta och vilka normer påverkar hur fittan får se ut och användas till?
I detta panelsamtal lyfts queera perspektiv på fittan med utgångspunkt i en nyutkommen bok om fittan: Fittskrift. Föreställningar om hur fittan ska se ut, omtalas och användas påverkas av normer för kön och heteroesexuella praktiker. Under samtalet finns möjlighet att ställa frågor till panelen och tillsammans visionera om framtidens fittor – hur kommer vi tala om dem, hur kommer vi förstå dem, hur kommer de se ut?
Efteråt finns det möjlighet att köpa boken och få den signerad av författarna.
På svenska

14:00–14:20 Vernissage: Sussie Hedlund
Sussie ”Pride-Sussie) Hedlund är mångkonstnär och ställer nu ut tavlor gjorda i Pouring Acrylic/Mixed Media.
Vid denna utställning kommer färgtemat vara ”Pride”.
Att vara aktivist och på detta sätt skapa tavlor i färger som berör så mycket på olika sätt är hälsa för själen.
Att skapa ger mig energi och frihet i tid och rum.
Sussie gör även återvinningskonst samt har en fotoutställning som heter ”Fittröra” (som bl a ställts ut på Stockholm Pride ett flertal gånger)

14:20–15:15 Panel: Hat - hotet mot hållbara samhällen
Panelsamtal kring hur hbtqi-rörelsen tystas med anledning av filmvisningen av Hat - hotet mot hållbara samhället.
Frihet från våld är centralt för att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Så länge hbtqi-personer utsätts för för hat, hot och lidande, kan vi inte nå den utveckling som vi vill varken ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Det handlar också om att säkerställa rättssäkerhet och lika tillgång till rättvisa för alla.
Frihet från våld är centralt för att skapa fredliga och inkluderande samhällen. Så länge hbtqi-personer utsätts för för hat, hot och lidande, kan vi inte nå den utveckling som vi vill varken ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Hat och hot hindrar hbtqi-personer från att delta i samhället och politiken. Social, ekonomisk och politisk inkludering är en förutsättning för att minska ojämlikheten i världen. För att bygga ett hållbart samhälle måste vi aktivt se till att resurser och inflytande fördelas rättvis mellan alla människor, oavsett könsidentitet och sexuell läggning.
På svenska

14:30–15:15 Blodgivningsreglerna 2021 - vad hände?
Kan ses via stream från Pride House
RFSL och Regnbågsblod bjuder in till panelsamtal om aktuella blodgivningsregler för män som har sex med män!
"RFSL och Regnbågsblod bjuder in till panelsamtal om aktuella blodgivningsregler för män som har sex med män!
Den första maj infördes nya regler för blodgivning, vilka påverkar män som har sex med män (msm) som vill bidra genom att ge blod. De nya reglerna var inte vad RFSL och Regnbågsblod hade hoppats på, trots signaler på en förkortning av den orimligt långa karenstiden för män som har sex med män. Vad blev egentligen resultatet av Socialstyrelsens utredning? Varför är vi inte nöjda med resultatet? Vad innebär reglerna i praktiken för msm som vill lämna blod? Vad krävs för att Sverige, liksom en del andra länder redan gjort, ska kunna införa blodgivningsregler som skulle innebära större tillgång på blod?"
På svenska

14:30–15:15 Body Rights 2030 – folkbildning för en hållbar global utveckling
Hur kan sexualundervisning bekämpa fattigdom? Hur kan ökad tillgång till mensskydd göra att fler flickor får gå i skolan? Hur kan säkrare aborter rädda liv?
Med projektet Body Righs 2030 vill RFSU öka kunskapen om hur sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter hänger ihop en med hållbar, global utveckling och med FN:s mål i Agenda 2030. Denna föreläsning handlar om hur Sexualundervisning, icke-diskriminering och aborträtt är tre sätt att göra världen mer hållbar.
På svenska

14:30–15:15 Samtal om övergrepp i hbtqi-communtityt
Inom hbtqi-communityt och RFSL pågår viktiga samtal om utsatthet, gränser, övergrepp, tystnadskulturer och rättigheter. Varför kan det vara svårt för hbtqi-personer att prata om sexuella övergrepp? Hur kan vi göra det lättare? Hur kan vi förebygga/riskminimera? Vilket stöd behövs till utsatta?
Utfrågare och samtalsledare: Sara Damber, grundare Friends och Child10
Panel: Kalle Norwald, sexolog
Lars Gårdfeldt, präst
Kina Sjöström, RFSL Stödmottagning
Deidre Palacios, RFSL förbundsordförande
På svenska

15:30–15:45 Proud Every Day - That's how we Play
What makes you Prideful? In this short video, developers from DICE and Electronic Arts talk about what Pride means to us and how we work together to support our LGBT2SQIA+ community to not only be accepted, but to thrive, grow, and have their voices heard and amplified.
At DICE and Electronic Arts we are committed to creating workspace and culture where everyone can show up as their best selves. We do this by supporting our employees through resources and allyship - fostering a culture of inclusive behavior, engagement, and bringing different perspectives.
Through our Positive Play Charter we inspire a better community for our players where everyone can have an enjoyable and positive experience.
Our belief is that we are better - Together.
In English

15:30–15:50 Vernissage: Suzann Larsdotter
Daladildon kom till som ett sätt att hylla Dalarna, sexuell glädje och hantverk.
Sexologen Suzann Larsdotter har tagit fram konceptet. Hennes far Lars Emanuelsson fäller träd från sin egen skog i Dalarna och svarvar till trädildon. Systerdottern Maja Blom målar.
Daladildon är äkta dalahantverk och det finns enbart en version av varje och ingen är helt den andra lik"
Till Stockholm Pride har vi tagit fram en specifik Pride edition.

15:30–16:15 The asylum process for LGBTIQ+ people
Kan ses via stream från Pride House
RFSL's asylrättsjurist berättar om asylprövningen för hbtqi-asylsökande och RFSL:s rättsutredning Avslagsmotiveringar i hbtqi-asylärenden.
RFSL's asylrättsjurist berättar om asylprocessen för hbtqi-asylsökande och RFSL:s nyligen publicerade rättsutredning om de problematiska trovärdighetsbedömningarna som leder till felaktiga utvisningar av hbtqi-personer trots att de har rätt till skydd.
In English

15:30–16:15 Samtal om kön
Kan ses via stream från Pride House
Panelsamtal med akademiker kring frågan “vad är kön”. Diskussion om kön i förhållande till maktordningar och feminismens framtid.
På svenska

15:30–16:15 Olika vägar till föräldraskapet
Ett personligt samtal om när vägen till föräldraskapet inte följer det heteronormativa exemplet
Vi bjuder in till ett samtal med barnlängtarna Michelle och Cissi om deras väg till barn, Louise och Karolinas väg till lilla Noah och Emma som driver Förlossningspodden. Vi får höra om deras tankar, känslor och vad dom tycker behövs förbättras för att få bättre information om vilka olika vägar som finns.
Baby Journey är en app för gravida, partners, vänner, familj och nyblivna föräldrar. Hos oss kan du följa en graviditet veckovis och efter förlossningen kan du följa din bebis månadsvis upp till 2 års ålder! Förutom vecko- och månadsinformation så har vi massvis med innehåll för att inspirera och informera kring gravid och bebisresan. Baby Journey byggdes för att alla blivande och nyblivna föräldrar där ute ska ha en trygg och igenkännande digital plats att hänga på!
För oss är det viktigt att vara en plattform som visar upp de olika vägarna till föräldraskapet genom informativa texter och personliga berättelser, för att kunna ge kunskap men även igenkänning och samhörighet för andra par som har eller funderar på olika vägar till barn.
På svenska

16:00–17:20 DICE Round Table: PRIDE at DICE and EA
In this Panel discussion you get to meet developers from DICE and sister studios across Electronic Arts. Together we talk about game development and representation in games - and why diversity is important in order for us to build better experiences.
At DICE and Electronic Arts we are committed to creating workspace and culture where everyone can show up as their best selves. We do this by supporting our employees through resources and allyship - fostering a culture of inclusive behavior, engagement, and bringing different perspectives.
Through our Positive Play Charter we inspire a better community for our players where everyone can have an enjoyable and positive experience.
Our belief is that we are better - Together.
In English

16:30–17:15 Våga!
Möt artisten Mathias Holmgren i ett personligt samtal om att våga. Det finns mycket man kan och kanske borde våga, och under sin över femton år långa karriär har Mathias mött både med-och motgångar i både sitt yrkesliv och det mer personliga. Det blir öppenhjärtligt, roligt, sorgligt och en resa om att våga vara sig själv, våga vara ärlig, våga kasta sig ut och våga bryta invanda mönster.
Arrangör: Svenska Pride, Ideell förening för Pridearrangörer
På svenska

17:30–17:50 Webbinarium: Finns det plats för alla i Försvarsmakten?
Kan man vara gay och göra lumpen? Ett samtal med tre personer i Försvarsmakten om hur det är att vara öppen med sin läggning eller könsidentitet som soldat eller eller anställd.
Johanna Bladh snackar med Ava, Elin och Svante.
På svenska

17:30–18:15 Prova QueerSalsa! Try QueerSalsa!
Peter & Johan fick stående ovationer av hela juryn och publiken i Talang 2021 med sin salsa. Nu lär de ALLA denna fantastiska pardans.
Alla lär sig både följa och föra och alla dansar med alla. Kraftfulla rörelser varvas med graciösa. Ingen medhavd partner behövs. Välkommen!

17:30–18:15 Panel: Trans och intersex i asylprocessen
"Panelen fokuserar på asylsökande i Sverige vars asylansökningar är relaterade till deras trans och intersex identitet. Dessa två målgruppers särdrag och utmaningar i asylprocessen kommer att diskuteras av Kimberly (transperspektiv) och Kajsa (både intersex- och transperspektiv), samt analyseras av Aino Gröndahl baserat på hennes juridiska erfarenhet och expertis. Panel: Trans och intersex i asylprocessen
In English