När andra ställer in arrangemang har TEATER DICTAT bestämt sig för att erövra Internet med sin queera MAQBETH DELUXE. Pandemin och de begränsningar som den inneburit har väckt en ny sorts lust och kreativitet i den fria teatergruppen som nu återigen intar Sommarsverige med en ännu en klassikertolkning – denna gång digitalt från Teater Halland i Varberg.
Shakespeares Macbeth är en tidlös klassiker som fortsätter att locka teatrar och publik runt om i världen. En pjäs om makt och ambitioner som inget får stoppa. Det goda och det onda lever här sida vid sida inom oss alla. När TEATER DICTAT sätter upp pjäsen är mord, sex, blod och lek självklara beståndsdelar av iscensättningen.
”Macbeth och Lady Macbeth, det älskande paret, spelas av Dilan Amin och Peter Armitstead Åström. Deras maktfullkomlighet gör dem gränslösa, men samvetet spelar också roll. Det är kittlande att gräva i deras psyken och låta orden som Shakespeare skrev för 400 år sedan klinga in i vår tid”, säger Johan Svensson, konstnärlig ledare på TEATER DICTAT och regissör för sommarens uppsättning.
När TEATER DICTAT sätter tänderna i klassiska texter utlovas lekfullhet, skådespelare som med närvaro och varsamma händer följer åskådaren genom berättelsen, och inte minst ett normkritiskt förhållningssätt.
”Vi testar saker som vi på olika sätt drömt om och längtat efter. Här försöker vi skapa ett rum och ett sammanhang där vi också kan vara mer än bara accepterade. Vi vågar äga vår sexualitet och leka med kön, attityder och uttryck. Det är så befriande att inte ha en heterosexuell blick i rummet”, säger producent Andreas Luukinen.
MAQBETH DELUXE sänds till att börja med digitalt den 22–25 juli, en livesändning direkt från Teater Halland. Redan fr.o.m. den 17 juli kan man uppleva en audiovandring vid Varbergs Fästning. Via sin egen mobiltelefon kan publiken lyssna till ljudspår som på olika sätt lyfter in berättelsen om Macbeth i den historiska fästningsmiljön.
Om Corona-pandemin och restriktionerna tillåter blir det turné till hösten och vintern. Föreställningen ges med stöd av Statens Kulturråd, Region Halland, Varbergs kommun och ABF.