Opera Mecatronica Live - både utställning och föreställning i Guldfoajén

Åsa och Carl Unander-Scharins verk Opera Mecatronica Live är ett möte mellan avancerad teknologi, mekanik, musik och dans där du har en chans att se och höra sådant som du aldrig sett och hört förut!
Ombra Mai Fu - det sjungande kopparträdet , Throat lll – en interaktiv rösthandske som genom en enkel gest kan skapa egendomliga och vackra klanger utifrån den egna rösten, Operative DJ – en dj mixer som mixar operaarior live och Petrusjka, den publikinteraktiva robotinstallation som vann publikens pris och visades vid den internationella konstmässan i Madrid 2007. Dessa och många fler fantastiska skapelser interagerar dessutom med verkliga, mänskliga röster då studenter från Operahögskolans Extended Opera utbildning medverkar live.

5-9 maj intar Opera Mecatronica Live Guldfoajén på Kungliga Operan i Stockholm. Vid fyra tillfällen visas Åsa och Carl Unander-Scharins mekatroniska opera– och dansverk. I slutet av maj väntar sedan den internationella operafestivalen i Rotterdam.

Visningar i och kring Guldfoajén:
Lör 5 maj kl 12-14.30, mån 7 maj kl 17 – 18.30, tis 8 maj kl 16 – 17.30, ons 9 maj kl 17 – 18.30
FRI ENTRÉ!

Åsa och Carl Unander-Scharins kreativa verkstad sedan 20 år är den ideella föreningen Scen och Sinnesproduktion, där de har skapat en rad uppmärksammade verk tillsammans, som Tanke, Mönster och Tomrum (2000) , Pumpgropen (1992), The Crystal Cabinet (2008), Qivittoq (2002), Hybrid, Väsen och Labyrinter (2005), Swanlake Revisited (2011) och Artificial Body Voices (2012) - som spelats in av SVT och kommer att visas i november i Kanal 1.

20-årsjubileet firas med iscensättandet av Opera Mecatronica Live, som innehåller inslag från konstnärsparets tidigare verk och samtidigt presenterar helt nya märkvärdigheter som kombinerar opera, koreografi, robotik och avancerad teknik och utspelar sig i gränslandet mellan människa, djur och maskin. Opera Mecatronica Live innehåller också liveuppträdanden av sångare som interagerar med sensorer och synthesizers. Det är en utveckling av utställningen Opera Mecatronica som visades i den före detta kärnkraftsreaktorn Reaktor 1 under Kungliga Tekniska Högskolan i november 2010. Då presenterades bland annat den dansande robotsvanen Robocygne för Stockholmspubliken som gjorde stor succé samt uppmärksammades i dagspress från Singapore till Kanada. Nu gör Robocygne en egen nationell och internationell karriär och besöker närmast Tällberg Foundation och Dansmässan i Düsseldorf!
I samband med premiären i Guldfoajén den 5 maj sänder SVT:s program Sverige ett reportage om förberedelserna och repetitionsarbetet inför Opera Mecatronica Live tillsammans med studenter och lärare från Operahögskolan i Stockholm.
Följ länkarna och se exempel på märkvärdiga musikaliska ting:

________________________________________
Åsa Unander-Scharin, koreograf och dansare. Hon har forskat (PhD) på området, och skrivit avhandlingen, "Mänsklig mekanik och besjälade maskiner - om koreografiska perspektiv på mänskliga kvaliteter i kroppars rörelse". Från hösten 2009 har hon en anställning som konstnärlig forskare (forskarassistent) på Luleå tekniska universitet/ Institutionen för Musik och Medier, där hon i en serie koreografiska verk och processer studerar kroppar och kroppsligheter som multistabila fenomen.
Carl Unander-Scharin, tonsättare och sångare. Verksam som sångare vid Kungliga Operan och Folkoperan. Han har skrivit 9 operor, ett antal körverk, interaktiv musik samt musik till dansverk. Åren 2007-09 var han hustonsättare vid Göteborgs Operan, och är sedan hösten 2011 Gästprofessor vid Operahögskolan samt forskarstuderande vid KTH där han i forskningsprojektet ”Extending Opera - in search of Vocopoesis” undersöker beröringspunkter mellan sångteknik och digitala teknologier.
________________________________________
Foto ovan: Elias Lindén. Robocygne - dansande robotsvan av Åsa & Carl Unander-Scharin i samarbete Mälardalens högskola.
Mer pressinfo och pressbild finns på hemsidan www.operamecatronica.com
Presskontakt:
Titti Grahl, 073-610 23 93, [email protected]